Duzeka.pl

Katalog

Książka A-Z

OPIS PRODUKTU

18.03.2019, 22:52
  • Autor Lis Hanna, Lis Paweł
  • Wydawnictwo Nasza Księgarnia
  • Język wydania polski
  • Język oryginału polski
  • Liczba stron 320
  • Numer wydania II
  • Data premiery 2018-07-25

OCENA

Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!

Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone!

Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian - potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast.

Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.

Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique - przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.


RECENZJA
Zastanawialiście się kiedyś, co gościło na stolach naszych prapra...praprzodków? Jak bardzo różna jest współczesna kuchnia od tej sprzed kilkunastu wieków? A może współcześnie da się odnaleźć jakieś ślady tego, co jadali Słowianie? 

Hanna Lis i Paweł Lis pochylili się nad tym zagadnieniem wraz z przyjaciółmi i naukowcami, próbując odtworzyć tę kulinarną część historii. W ten sposób powstała Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków, publikacja, która skrywa w sobie wiele ciekawostek i przypuszczeń, co do tego, co jadali nasi praprzodkowie, stanowiących fascynującą lekturę. 

Tytuł ten to ogrom informacji dotyczący Słowian oraz życia we wczesnym średniowieczu w oparciu o wykopaliska, archeologię doświadczalną i źródła pisane, do jakich udało się autorom dotrzeć. Hanna i Paweł Lis dzielą się z czytelnikami wynikami wieloletniej pracy, która stanowi wielowymiarowy obraz wyobrażeń na temat tego, co gościć mogło na stołach całe wieki temu. 



Autorzy wprowadzają czytelnika do ówczesnych słowiańskich chat i zapraszają do palenisk, przy których toczyło się zapewne bujne życie rodzinne i społeczne. Dywagują na temat konserwacji żywności, jaką stosowali Słowianie w początkowych wiekach średniowiecza, jakich przypraw używali i w końcu, jakie techniki obróbki żywności były im znane. Najistotniejszym zagadnieniem jednak pozostają produkty, z których korzystali, pozostające w sferze domysłów. 

Hanna i Paweł Lis przekazują całą swoją wiedzę w przystępny, ale i rzeczowy sposób, nie dodając więcej ponad to, co istotne. Do tego dorzucili garść przepisów (całkiem sporą garść) na potrawy, które potencjalnie gościły na słowiańskich stołach, dodając krótkie komentarze do każdego z nich. W publikacji tej czytelnik znajdzie również liczne felietony, które urozmaicą mu czas spędzony z książką, która choć czyta się szybko, zważywszy na interesujące zagadnienia, nie należy do najlżejszych - dosłownie i w przenośni. Jednakże ci, którzy lubują się w tego typu książkach, z pewnością nie poczują ni cienia zawodu. 

Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków opatrzona jest licznymi fotografiami, które nie tylko uzupełniają treść, ale także stanowią wytchnienie dla oczu od niezliczonych tekstów. Zdjęcia nie tylko potrawy, ale także odgrywane przez autorów i ich przyjaciół sceny z życia ówczesnych Słowian, a także ówczesne budowle odtwarzane w ośrodku archeologii eksperymentalnej w Grodzisku Żmijowiska. 

Jeśli więc interesujecie się historią Słowian i ciekawi Was, co też mogli jadać nasi praprzodkowie, co uprawiali, jak wyglądało ich życie we wczesnym średniowieczu, czym parali się na co dzień i jak przechowali żywność, wszak wówczas nie było lodówek, a zapasy stanowiły o "być albo nie być" grodu i społeczności... Sięgnijcie po Kuchnię Słowian i zgłębcie tajniki sztuki kulinarnej i nie tylko... 

Zawartość książki możecie zobaczyć >>TUTAJ<<

Michalina Foremska

Komentarze

  • Artykuły
  • Wywiady
  • Inne

Amal Clooney wreszcie jest w ciąży?

Zmiana kształtów żony George'a Clooneya może wskazywać na to, że na... »

Wyprasowana twarz Madonny na okładce

59-letnia Madonna mimo upływu czasu nie rezygnuje z wizerunku młodziutk... »

Oficjalna sesja laureatów Złotych Globów!

W niedzielny wieczór, w hotelu Beverly Hilton w Beverly Hills po raz 74.... »

Nasze     Patronaty

Save you
Nikogo dotąd nie obdarzyła takim uczuciem. I nikt dotąd tak boleśnie jej nie zranił.

Biega
    na blogach

McClellan Brian ? Jesienna Republika. Trylogia magów prochowych t.3
Trzeci i ostatni tom trylogii Magów prochowych doczekał się wreszcie swojej kolejki do czytania.  Po lekturze tomu drugiego zastanawiałam się, czy autor zdoła mnie
Królestwo Książek
Darmowe książki dla Blogerek! (i Blogerów)
Cześć! Wiem, że może to zabrzmieć jak kiczowata reklama, ale akcja z pewnością taka nie jest.Dzielę się wiadomością ze wszystkimi Blogerkami
Kobietnik
"Taki kot pomaluje każdy płot" - zwierzęcy bohaterowie podbijają nasze serca!:)
Sympatyczny zwierzak na okładce nie tylko fizjonomię ma uroczą - jest też istotką o złotym sercu, niezwykle empatyczną, pomysłową, działającą
Książkowa mania
BOOK TOUR: "Co mnie zmieniło na zawsze" - Amber Smith
Cześć, dziś kolejna książka, przeczytana w ramach Book Tour. Organizatorką jest autorka bloga "Wyznania uzależnionej od..książek"     Eden j
Mercy In Your eyes
Doodle Fusion: Planeta Bazgrołów
Stres to niestety nieodłączny element naszego życia. Towarzyszy nam niemal każdego dnia czy to w pracy, szkole, czy w domu. Można sobie z nim radzić na wiele ró
Elle Kennedy: Podbój
Autor: Elle KennedyTytuł: PodbójSeria: Off-Campus #3Stron: 448Wydawca: Zysk i S-kaBeztroska swoboda studencka powoli dobiega końca. Bohaterowie serii Off-Campus stopniowo docieraj
Zwiedzam wszechświat
Zapowiedzi marcowe [2017]
Luty minął jak z bicza strzelił, przyszła pora na marcowe zapowiedzi wydawnicze.Również i tym razem nie powala ilość nowości, które mnie w jaki
Redaktor na tropie
Mariusz Czubaj ?Martwe popołudnie?
Myślcie, a będzie Wam dane Żyjemy w czasach świętej trójcy. Ta trójca to media, biznes i polityka. Zacznę od sprostowania. I czepiania się. Choć
Kobietnik
"Tajemnicze kolorowanki" - kolorowanie i "wartości dodane";)
Pani naszej pierwszoklasistki stara się urozmaicać lekcje na wszelkie sposoby - wiadomo, że niesztampowe zadania przykuwają uwagę, wciągają, intrygują. Gdy zada
Angus Watson "Czas żelaza"
Zazwyczaj dzielę książki na trzy kategorie. Pierwszą stanowią dzieła, które przywracają czytelnikom wiarę w istnienie dobrej literatury. W szeregi drugie
Redaktor na tropie
Marcin Ciszewski ?Wiatr?
Nasza zima zła To miał być sylwester inny niż wszystkie, spędzony w surowych warunkach w schronisku na Kasprowym Wierchu, będącym mekką wszystkich szanują
Fascynacja książką
"Piąta pora roku" Nora K. Jemisin
Kiedy "Piąta pora roku" trafiła w moje ręce, od razu miałam ochotę ją przeczytać. W zależności od nastroju lubię sięgać po różne
Nałogowy Książkoholik
FELIETON: Wcale nas nie znacie!
źródłoPrzeglądając różnego rodzaju strony internetowe i czytając komentarze co poniektórych osób i nie ukrywajmy, że chodzi mi tu gł
Kobietnik
"Taki kot pomaluje każdy płot" - zwierzęcy bohaterowie podbijają nasze serca!:)
Sympatyczny zwierzak na okładce nie tylko fizjonomię ma uroczą - jest też istotką o złotym sercu, niezwykle empatyczną, pomysłową, działającą
Po drugiej stronie... książki
"Harry Potter i Kamień Filozoficzny", wersja ilustrowana
Dziś recenzja trochę nietypowa, bo zdjęciowa. Jestem pewna, że wielu z Was, tak jak i ja z niecierpliwością wyczekiwało tej daty: 21//22 października, premiera
Zwiedzam wszechświat
"Mnich"
Autor: Matthew Gregory LewisTytuł: "Mnich"Wydawnictwo: Vesper, 2016Ilość stron: 457Okładka: miękka ze skrzydełkamiW II połowie XVIII wieku ludzką wyobraźni
Przedpremierowo: Co mnie zmieniło na zawsze [patronat]
Agresja. Brutalność. Przemoc na tle seksualnym.  GWAŁT. Niewiele jest książek młodzieżowych, które  podejmowałyby się próby przedst
Fascynacja książką
"Brama piekieł" Bill Schutt, J.R. Finch
Rozpoczął się listopad. Miesiąc raczej smutny, szary, ponury. Mniej więcej taką atmosferę daje się wyczuć podczas lektury "Bramy piekieł", chociaż
Kobietnik
"Królestwo Liter" - takie pisanie jest miłe niesłychanie:)
O dziwo Starsza jest najpilniejszą uczennicą, mimo że jeszcze w przedszkolu deklarowała ze łzami w oczach: "Ja nie chcę do sioły, nigdy nie pójdę do sio&
Zostań najbogatszym Ojcem Chrzestnym - recenzja gry Kasa i Spluwy
Gry imprezowe goszczą u nas często. Bardzo cenimy sobie tytuły w których może zasiąść więcej niż  osób, gdyż mamy wielu znajomych l
facebook