Duzeka.pl

Katalog

Ludzie A-Z - film

OCENA

Hathaway Anne
Anne Jacqueline Hathaway (ur. 12 listopada 1982 w Brooklynie w stanie Nowy Jork) - amerykańska aktorka filmowa, nominowana do Oscara za rolę w filmie Rachel wychodzi za mąż.

Anne Hathaway ma pochodzenie francusko-irlandzko-niemiecko-indiańskie. Dorastała w stanie New Jersey wraz z braćmi ? starszym Michaelem i młodszym Tomem. Jest córką aktorki Kate McCauley oraz prawnika Gerarda Hathawaya. Uczęszczała do Wyoming School w Millburn. Była pierwszym sopranem, który wystąpił w Carnegie Hall, jako członek All-Eastern U.S High School Honors Chorus. Uczyła się aktorstwa w teatrze Paper Mill Playhouse w New Jersey.

Jej kariera filmowa rozpoczęła się udziałem w czterech odcinkach serialu Luzik Guzik (Get Real, 1999), a za rolę Meghan Green zdobyła nominację do nagrody Teen Choice i przyznawaną w Los Angeles Nagrodę dla Młodego Artysty. Na wielkim ekranie zadebiutowała rolą nastolatki, która zmienia się w piękną królewnę w komedii familijnej Pamiętnik księżniczki (The Princess Diaries, 2001) w reżyserii Garry'ego Marshalla. Ta debiutancka rola doczekała się nominacji do nagrody MTV Movie Award, a magazyn People umieścił aktorkę na liście wschodzących gwiazd 2001 roku.

W familijnej komedii fantasy Ella zaklęta (Ella Enchanted, 2004) była ulubienicą wróżek. W melodramacie kryminalnym Spustoszenie (Havoc, 2005) za kreację bogatej nastolatki zafascynowanej hip-hopem Allison Lang odebrała nagrodę DVDX. Zagrała skomplikowaną postać żony homoseksualisty (w tej roli Jake Gyllenhaal) oscarowym w melodramacie Anga Lee Tajemnica Brokeback Mountain (Brokeback Mountain, 2005). W filmie Diabeł ubiera się u Prady (The Devil Wears Prada, 2006) z Meryl Streep grała Andy Sachs, starającą się o posadę asystentki królowej świata mody. W filmie Zakochana Jane (2007) zagrała angielską pisarkę Jane Austen. W roku 2009 Hathaway otrzymała nominacje do najbardziej prestiżowych nagród w branży filmowej, takich jak Oscar, Złoty Glob, Independent Spirit Awards, Satelita, czy nagroda Gildii Aktorów Filmowych za rolę w niezależnym filmie dramatycznym Rachel wychodzi za mąż. Zagrała główną rolę w komedii Ślubne wojny (2009) u boku Kate Hudson.

2 lutego 2010 roku aktorka wraz z przewodniczącym Amerykańskiej Akademii Filmowej Tomem Sherakiem przedstawiła nominacje do 82. ceremonii wręczenia Oscarów[2]. W tym samym roku wystąpiła w trzech filmach: wielowątkowej komedii romantycznej Walentynki Garry'ego Marshalla, filmie fantasy Tima Burtona Alicja w Krainie Czarów jako Białą Królowa, oraz w filmie tragikomicznym Miłość i inne używki Edwarda Zwicka, partnerował jej ponownie Jake Gyllenhaal. Za rolę w tym ostatnim filmie aktorka została nominowana do Złotego Globu oraz otrzymała nagrodę Satelitę w kategorii najlepsza aktorka w filmie komediowym lub musicalu.

11 grudnia 2010 roku Hathaway wraz z Denzelem Washingtonem w Oslo poprowadziła coroczny koncert dla laureata Pokojowej Nagrody Nobla. 27 lutego 2011 aktorka wraz z Jamesem Franco poprowadziła 83. ceremonię wręczenia Oscarów [3][4]. W sierpniu 2011 roku, premierę miał film Jeden dzień w reżyserii Lone Scherfig, w którym Hathaway odgrywa główną rolę kobiecą u boku Jima Sturgessa.

19 stycznia 2011 roku, wytwórnia Warner Bros. ogłosiła, iż aktorka wcieli się w postać Kobiety-Kota w trzeciej odsłonie przygód Batmana. Film Mroczny rycerz powstaje w reżyserii Christophera Nolana i ma pojawić się w kinach 20 lipca 2012 roku[5]. W planach Anne ma również rolę Fantyny w ekranizacji musicalu Les Misérables w reżyzerii Toma Hoopera. Musical jest adaptacją powieści Nędznicy autorstwa Wiktora Hugo. W filmie u boku Anne wystąpią m.in. Hugh Jackman, Helena Bonham Carter oraz Russell Crowe.

Filmografia

Filmy fabularne
2012: Les Misérables jako Fantyna
2012: Mroczny rycerz powstaje (The Dark Knight Rises) jako Selina Kyle / Kobieta-Kot
2011: Jeden dzień (One Day) jako Emma Morley
2011: Rio jako Jawel (głos)
2010: Miłość i inne używki (Love and Other Drugs) jako Maggie Murdock
2010: Alicja w Krainie Czarów (Alice in Wonderland) jako Biała Królowa
2010: Walentynki (Valentine's Day) jako Liz
2009: Ślubne wojny (Bride Wars) jako Emma Allan
2008: Ocaleni (Passengers) jako Claire Summers
2008: Rachel wychodzi za mąż (Rachel Getting Married) jako Kym
2008: Dorwać Smarta (Get Smart) jako Agent '99'
2007: Zakochana Jane (Becoming Jane) jako Jane Austen
2006: Diabeł ubiera się u Prady (The Devil Wears Prada) jako Andy Sachs
2005: Tajemnica Brokeback Mountain (Brokeback Mountain) jako Lureen Newsome
2005: Spustoszenie (Havoc) jako Allison Lang
2005: Czerwony Kapturek ? prawdziwa historia (Hoodwinked!) jako Czerwony Kapturek (głos)
2004: Pamiętnik księżniczki 2: Królewskie zaręczyny (The Princess Diaries 2: Royal Engagement) jako Mia Thermopolis
2004: Ella zaklęta (Ella Enchanted) jako Ella
2002: Nicholas Nickleby jako Madeline Bray
2002: Narzeczona dla kota (Neko no ongaeshi) jako Haru (głos)
2001: Druga strona nieba (The Other Side of Heaven) jako Jean Sabin
2001: Pamiętnik księżniczki (The Princess Diaries) jako Mia Thermopolis

Seriale telewizyjne
2010: Głowa rodziny (Family Guy) jako Matka Maggie (głos)
2009: Simpsonowie (The Simpsons) jako Jenny / Księżniczka Penelope (głos)
1999-2000: Luzik Guzik (Get Real) jako Meghan Green


Komentarze

  • Artykuły
  • Wywiady
  • Inne

Amal Clooney wreszcie jest w ciąży?

Zmiana kształtów żony George'a Clooneya może wskazywać na to, że na... »

Wyprasowana twarz Madonny na okładce

59-letnia Madonna mimo upływu czasu nie rezygnuje z wizerunku młodziutk... »

Oficjalna sesja laureatów Złotych Globów!

W niedzielny wieczór, w hotelu Beverly Hilton w Beverly Hills po raz 74.... »

Nasze     Patronaty

Pamiętnik księgarza
Ciepłe, ironiczne i fantastycznie dowcipne zapiski sarkastycznego właściciela tysięcy książek!

Biega
    na blogach

McClellan Brian ? Jesienna Republika. Trylogia magów prochowych t.3
Trzeci i ostatni tom trylogii Magów prochowych doczekał się wreszcie swojej kolejki do czytania.  Po lekturze tomu drugiego zastanawiałam się, czy autor zdoła mnie
Królestwo Książek
Darmowe książki dla Blogerek! (i Blogerów)
Cześć! Wiem, że może to zabrzmieć jak kiczowata reklama, ale akcja z pewnością taka nie jest.Dzielę się wiadomością ze wszystkimi Blogerkami
Kobietnik
"Taki kot pomaluje każdy płot" - zwierzęcy bohaterowie podbijają nasze serca!:)
Sympatyczny zwierzak na okładce nie tylko fizjonomię ma uroczą - jest też istotką o złotym sercu, niezwykle empatyczną, pomysłową, działającą
Książkowa mania
BOOK TOUR: "Co mnie zmieniło na zawsze" - Amber Smith
Cześć, dziś kolejna książka, przeczytana w ramach Book Tour. Organizatorką jest autorka bloga "Wyznania uzależnionej od..książek"     Eden j
Mercy In Your eyes
Doodle Fusion: Planeta Bazgrołów
Stres to niestety nieodłączny element naszego życia. Towarzyszy nam niemal każdego dnia czy to w pracy, szkole, czy w domu. Można sobie z nim radzić na wiele ró
Elle Kennedy: Podbój
Autor: Elle KennedyTytuł: PodbójSeria: Off-Campus #3Stron: 448Wydawca: Zysk i S-kaBeztroska swoboda studencka powoli dobiega końca. Bohaterowie serii Off-Campus stopniowo docieraj
Zwiedzam wszechświat
Zapowiedzi marcowe [2017]
Luty minął jak z bicza strzelił, przyszła pora na marcowe zapowiedzi wydawnicze.Również i tym razem nie powala ilość nowości, które mnie w jaki
Redaktor na tropie
Mariusz Czubaj ?Martwe popołudnie?
Myślcie, a będzie Wam dane Żyjemy w czasach świętej trójcy. Ta trójca to media, biznes i polityka. Zacznę od sprostowania. I czepiania się. Choć
Kobietnik
"Tajemnicze kolorowanki" - kolorowanie i "wartości dodane";)
Pani naszej pierwszoklasistki stara się urozmaicać lekcje na wszelkie sposoby - wiadomo, że niesztampowe zadania przykuwają uwagę, wciągają, intrygują. Gdy zada
Angus Watson "Czas żelaza"
Zazwyczaj dzielę książki na trzy kategorie. Pierwszą stanowią dzieła, które przywracają czytelnikom wiarę w istnienie dobrej literatury. W szeregi drugie
Redaktor na tropie
Marcin Ciszewski ?Wiatr?
Nasza zima zła To miał być sylwester inny niż wszystkie, spędzony w surowych warunkach w schronisku na Kasprowym Wierchu, będącym mekką wszystkich szanują
Fascynacja książką
"Piąta pora roku" Nora K. Jemisin
Kiedy "Piąta pora roku" trafiła w moje ręce, od razu miałam ochotę ją przeczytać. W zależności od nastroju lubię sięgać po różne
Nałogowy Książkoholik
FELIETON: Wcale nas nie znacie!
źródłoPrzeglądając różnego rodzaju strony internetowe i czytając komentarze co poniektórych osób i nie ukrywajmy, że chodzi mi tu gł
Kobietnik
"Taki kot pomaluje każdy płot" - zwierzęcy bohaterowie podbijają nasze serca!:)
Sympatyczny zwierzak na okładce nie tylko fizjonomię ma uroczą - jest też istotką o złotym sercu, niezwykle empatyczną, pomysłową, działającą
Po drugiej stronie... książki
"Harry Potter i Kamień Filozoficzny", wersja ilustrowana
Dziś recenzja trochę nietypowa, bo zdjęciowa. Jestem pewna, że wielu z Was, tak jak i ja z niecierpliwością wyczekiwało tej daty: 21//22 października, premiera
Zwiedzam wszechświat
"Mnich"
Autor: Matthew Gregory LewisTytuł: "Mnich"Wydawnictwo: Vesper, 2016Ilość stron: 457Okładka: miękka ze skrzydełkamiW II połowie XVIII wieku ludzką wyobraźni
Przedpremierowo: Co mnie zmieniło na zawsze [patronat]
Agresja. Brutalność. Przemoc na tle seksualnym.  GWAŁT. Niewiele jest książek młodzieżowych, które  podejmowałyby się próby przedst
Fascynacja książką
"Brama piekieł" Bill Schutt, J.R. Finch
Rozpoczął się listopad. Miesiąc raczej smutny, szary, ponury. Mniej więcej taką atmosferę daje się wyczuć podczas lektury "Bramy piekieł", chociaż
Kobietnik
"Królestwo Liter" - takie pisanie jest miłe niesłychanie:)
O dziwo Starsza jest najpilniejszą uczennicą, mimo że jeszcze w przedszkolu deklarowała ze łzami w oczach: "Ja nie chcę do sioły, nigdy nie pójdę do sio&
Zostań najbogatszym Ojcem Chrzestnym - recenzja gry Kasa i Spluwy
Gry imprezowe goszczą u nas często. Bardzo cenimy sobie tytuły w których może zasiąść więcej niż  osób, gdyż mamy wielu znajomych l
facebook