Duzeka.pl

Katalog

Ludzie A-Z - film

OCENA

Jackman Hugh
Hugh Jackman (ur. 12 października 1968 w Sydney) - australijski aktor.

Hugh Jackman dopiero po ukończeniu studiów dziennikarskich zainteresował się aktorstwem. Początkowo grywał w teatrze. Z czasem przyszły ciekawe propozycje z telewizji. Na planie serialu Correlli (1995), poznał swoją przyszłą żonę - Deborrah-Lee Furness. Pobrali się w 1996 roku, a w maju 2000 adoptowali syna - Oscara Maximilliana. Para ma również córkę Avę urodzoną w 2006 roku, którą również adoptowali.

Do 2000 roku był znany tylko w Australii. Dopiero rola Wolverine'a w hicie Bryana Singera X-Men otworzyła mu drzwi do kariery w Hollywood. Fenomenalne przedstawienie jednego z najbardziej czczonych w USA bohaterów komiksowych sprawiło, że Jackman został zauważony i grywa teraz coraz częściej i w towarzystwie znanych aktorów. Zagrał m.in. w takich produkcjach jak: Serce nie sługa, Kate i Leopold, Kod dostępu, Van Helsing, X-Men 2 i X-Men 3: Ostatni bastion. Kreacja jaką stworzył w adaptacjach komiksu Stana Lee zachęciła producentów do nakręcenia kolejnych części przygód słynnych mutantów oraz osobnego filmu opowiadającego historię Logana Wolverina.

Równolegle z karierą filmową rozwijał swoją karierę jako aktor musicalowy. W 1996 zagrał rolę Gastona w musicalowej wersji "Pięknej i Bestii", niedługo potem otrzymał główną rolę w australijskiej produkcji "Sunset Boulveard". Przełomem okazała się jednak rola, którą zagrał na West Endzie - Curly McLain w musicalu "Oklahoma!", który w 1998 roku był w Londynie wielkim hitem. W roku 2004 zagrał główną rolę w musicalu "Boy from OZ" opowiadającym o życiu australijskiego piosenkarza i autora piosenek Petera Allena. Jackman otrzymał za tę rolę nagrodę Tony w 2005 (główna rola męska). Nagrodzony został też jego występ jako gospodarza ceremonii rozdania nagród Tony w 2005 roku, za który dostał w tym samym roku Emmy za najlepsze jednorazowe poprowadzenie gali bądź programu rozrywkowego. W 2009 roku poprowadził 81. ceremonię wręczenia Oscarów. Występował w reklamie Lipton.

We wrześniu 2011 zapowiedziano jego udział w ekranizacji musicalu Les Misérables.

19 września 2011 r. był gościem na Raw.

Filmografia

- McGregorowie (Snowy River: The McGregor Saga, 1993-1996) jako Duncan Jones
- Law of the Land (1993-1994) jako Charles 'Chicka' McCray
- Corelli (1995) jako Kevin Jones
- Dr Halifax: Bać się ciemności (Halifax f.p.: Afraid of the Dark, 1998) jako Eric Ringer
- Bohater z okładki (Paperback Hero, 1999) jako Jack Willis
- Królowie Erskineville (Erskineville Kings, 1999) jako Wace
- Oklahoma! (1999) jako Curly McLain
- X-Men (2000) jako Wolverine
- Serce nie sługa (Someone Like You..., 2001) jako Eddie Alden
- Kod dostępu (Swordfish, 2001) jako Stanley Jobson
- Kate i Leopold (Kate & Leopold, 2001) jako Leopold
- X-Men 2 (X2, 2003) jako Wolverine
- Van Helsing: Londyńskie zlecenie (Van Helsing: The London Assignment, 2004) jako Van Helsing (głos)
- Van Helsing (2004) jako Van Helsing
- Źródło (The Fountain, 2006) jako Tomas / Tommy / Tom Creo
- Wpuszczony w kanał (Flushed Away, 2006) jako Roddy (głos)
- X-Men 3: Ostatni bastion (X-Men: The Last Stand, 2006) jako Logan / Wolverine
- Scoop - Gorący temat (2006) jako Peter Lyman
- Prestiż (The Prestige, 2006) jako Robert Angier
- Happy Feet: Tupot małych stóp (Happy Feet, 2006) jako Memphis (głos)
- Uwiedziony (Deception, 2008) jako Wyatt Bose/Jamie Getz
- Australia (2008) jako Drover
- X-Men Geneza: Wolverine (X-Men Origins: Wolverine, 2009) jako James Howlett / Logan / Wolverine
- X-Men: Pierwsza klasa (X-Men: First Class, 2011) jako Logan / Wolverine (epizod)
- Giganci ze stali (Real Steel, 2011) jako Charlie Kenton
- Les Misérables (Les Misérables, 2012) jako Jean Valjean

Nagrody
2005: Nagroda Tony (nagroda) Nagroda Emmy ? najlepsze prowadzenie gali bądź programu rozrywkowego
2004: Boy from OZ (nagroda) Tony najlepszy aktor w roli pierwszoplanowej
2002: Kate i Leopold (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w komedii lub musicalu
2001: X-Men (nominacja) MTV Movie Awards najlepsza rola męska
2001: X-Men Saturn najlepszy aktor
2001: X-Men (nominacja) MTV Movie Awards nagroda dla zespołu aktorskiego


Komentarze

  • Artykuły
  • Wywiady
  • Inne

Amal Clooney wreszcie jest w ciąży?

Zmiana kształtów żony George'a Clooneya może wskazywać na to, że na... »

Wyprasowana twarz Madonny na okładce

59-letnia Madonna mimo upływu czasu nie rezygnuje z wizerunku młodziutk... »

Oficjalna sesja laureatów Złotych Globów!

W niedzielny wieczór, w hotelu Beverly Hilton w Beverly Hills po raz 74.... »

Nasze     Patronaty

Biega
    na blogach

McClellan Brian ? Jesienna Republika. Trylogia magów prochowych t.3
Trzeci i ostatni tom trylogii Magów prochowych doczekał się wreszcie swojej kolejki do czytania.  Po lekturze tomu drugiego zastanawiałam się, czy autor zdoła mnie
Królestwo Książek
Darmowe książki dla Blogerek! (i Blogerów)
Cześć! Wiem, że może to zabrzmieć jak kiczowata reklama, ale akcja z pewnością taka nie jest.Dzielę się wiadomością ze wszystkimi Blogerkami
Kobietnik
"Taki kot pomaluje każdy płot" - zwierzęcy bohaterowie podbijają nasze serca!:)
Sympatyczny zwierzak na okładce nie tylko fizjonomię ma uroczą - jest też istotką o złotym sercu, niezwykle empatyczną, pomysłową, działającą
Książkowa mania
BOOK TOUR: "Co mnie zmieniło na zawsze" - Amber Smith
Cześć, dziś kolejna książka, przeczytana w ramach Book Tour. Organizatorką jest autorka bloga "Wyznania uzależnionej od..książek"     Eden j
Mercy In Your eyes
Doodle Fusion: Planeta Bazgrołów
Stres to niestety nieodłączny element naszego życia. Towarzyszy nam niemal każdego dnia czy to w pracy, szkole, czy w domu. Można sobie z nim radzić na wiele ró
Elle Kennedy: Podbój
Autor: Elle KennedyTytuł: PodbójSeria: Off-Campus #3Stron: 448Wydawca: Zysk i S-kaBeztroska swoboda studencka powoli dobiega końca. Bohaterowie serii Off-Campus stopniowo docieraj
Zwiedzam wszechświat
Zapowiedzi marcowe [2017]
Luty minął jak z bicza strzelił, przyszła pora na marcowe zapowiedzi wydawnicze.Również i tym razem nie powala ilość nowości, które mnie w jaki
Redaktor na tropie
Mariusz Czubaj ?Martwe popołudnie?
Myślcie, a będzie Wam dane Żyjemy w czasach świętej trójcy. Ta trójca to media, biznes i polityka. Zacznę od sprostowania. I czepiania się. Choć
Kobietnik
"Tajemnicze kolorowanki" - kolorowanie i "wartości dodane";)
Pani naszej pierwszoklasistki stara się urozmaicać lekcje na wszelkie sposoby - wiadomo, że niesztampowe zadania przykuwają uwagę, wciągają, intrygują. Gdy zada
Angus Watson "Czas żelaza"
Zazwyczaj dzielę książki na trzy kategorie. Pierwszą stanowią dzieła, które przywracają czytelnikom wiarę w istnienie dobrej literatury. W szeregi drugie
Redaktor na tropie
Marcin Ciszewski ?Wiatr?
Nasza zima zła To miał być sylwester inny niż wszystkie, spędzony w surowych warunkach w schronisku na Kasprowym Wierchu, będącym mekką wszystkich szanują
Fascynacja książką
"Piąta pora roku" Nora K. Jemisin
Kiedy "Piąta pora roku" trafiła w moje ręce, od razu miałam ochotę ją przeczytać. W zależności od nastroju lubię sięgać po różne
Nałogowy Książkoholik
FELIETON: Wcale nas nie znacie!
źródłoPrzeglądając różnego rodzaju strony internetowe i czytając komentarze co poniektórych osób i nie ukrywajmy, że chodzi mi tu gł
Kobietnik
"Taki kot pomaluje każdy płot" - zwierzęcy bohaterowie podbijają nasze serca!:)
Sympatyczny zwierzak na okładce nie tylko fizjonomię ma uroczą - jest też istotką o złotym sercu, niezwykle empatyczną, pomysłową, działającą
Po drugiej stronie... książki
"Harry Potter i Kamień Filozoficzny", wersja ilustrowana
Dziś recenzja trochę nietypowa, bo zdjęciowa. Jestem pewna, że wielu z Was, tak jak i ja z niecierpliwością wyczekiwało tej daty: 21//22 października, premiera
Zwiedzam wszechświat
"Mnich"
Autor: Matthew Gregory LewisTytuł: "Mnich"Wydawnictwo: Vesper, 2016Ilość stron: 457Okładka: miękka ze skrzydełkamiW II połowie XVIII wieku ludzką wyobraźni
Przedpremierowo: Co mnie zmieniło na zawsze [patronat]
Agresja. Brutalność. Przemoc na tle seksualnym.  GWAŁT. Niewiele jest książek młodzieżowych, które  podejmowałyby się próby przedst
Fascynacja książką
"Brama piekieł" Bill Schutt, J.R. Finch
Rozpoczął się listopad. Miesiąc raczej smutny, szary, ponury. Mniej więcej taką atmosferę daje się wyczuć podczas lektury "Bramy piekieł", chociaż
Kobietnik
"Królestwo Liter" - takie pisanie jest miłe niesłychanie:)
O dziwo Starsza jest najpilniejszą uczennicą, mimo że jeszcze w przedszkolu deklarowała ze łzami w oczach: "Ja nie chcę do sioły, nigdy nie pójdę do sio&
Zostań najbogatszym Ojcem Chrzestnym - recenzja gry Kasa i Spluwy
Gry imprezowe goszczą u nas często. Bardzo cenimy sobie tytuły w których może zasiąść więcej niż  osób, gdyż mamy wielu znajomych l
facebook