Duzeka.pl

Katalog

Książka A-Z

OPIS PRODUKTU

15.04.2022, 23:39
  • Autor Nicola Temple
  • Tytuł "Najlepiej spożyć przed... Czyli o tym co masz na talerzu"
  • Seria i nr tomu #nauka
  • Tytuł oryginału "Best Before
  • Język wydania polski
  • Tłumacz Maria Moskal
  • Wydawnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
  • Wydanie I
  • Data wydania 2021-04-22
  • Kategoria literatura faktu, popularnonaukowa, przetwórstwo spożywcze
  • ISBN 978-83-233-5061-3
  • Liczba stron 303

OCENA

Najlepiej spożyć przed
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko.

Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D.

Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. Czy wiesz, że:

klej mięsny, naturalnie występujący enzym, używany jest do sklejania małych kawałków mięsa w duże płaty?
delikatne podgrzewanie całych jabłek sprawia, że po pokrojeniu zachowują one jędrność?
konsumenci nie znoszą brzydkich warzyw i owoców, a więc jedzenie jest przetwarzane również ze względów estetycznych?
Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed...


RECENZJA
Nicola Temple jest biolożką i popularyzatorką wiedzy. Przez lata wgryzała się w materię związaną z przetwarzaniem żywności, w sposób szczególny pochylając się nad najbardziej sensacyjnymi nadużyciami producentów w tejże dziedzinie. Z czasem coraz wnikliwsze badania i refleksja doprowadziły ją do nieco mniej sensacyjnych wniosków, niż się spodziewała. Wyniki tych badań i przemyśleń zawarła w publikacji Najlepiej spożyć przed... Czyli o tym, co masz na talerzu, w której przede wszystkim odpowiada na pytanie, czym w zasadzie jest przetwarzanie żywności i czemu służy.

Książka w założeniu ma przybliżyć czytelnikowi praktyki stosowane w przetwórstwie spożywczym, wyjaśnić procesy i scharakteryzować substancje stosowane w masowej produkcji. Jest to w dużej mierze swoisty poradnik świadomego konsumenta, odkrywający tajniki zawartości marketowych półek. Wiedza, którą autorka się posiłkuje, jest jednak nieco szersza niż w przeciętnym poradniku. Nie ogranicza się do wskazówek, które ułatwią rozumienie etykiet na opakowaniu wędliny, a wprowadza głębiej w przebieg i znaczenie kolejnych etapów produkcji żywności.

W kolejnych rozdziałach Temple skupia się na poszczególnych grupach produktów: pieczywie, serach czy mięsie. Przedstawia historię produktu-jego genezę, rodzaje oraz ewolucję procesu jego produkcji, a nawet tradycje z nim związane. Następnie dowiadujemy się, jak jego produkcja wygląda obecnie. W międzyczasie autorka wyjaśnia, dlaczego stosowano-czy też wciąż stosuje się-dany zabieg czy składnik, jakie może mieć potencjalne skutki dla naszego zdrowia i jakie ma znaczenie dla smaku, ceny czy trwałości produktu.

Najlepiej spożyć przed... nie nosi znamion współcześnie modnego zero-jedynkowego podejścia do kwestii odżywiania czy przetwórstwa. Autorka rozsądnie łączy w swoich badaniach i wnioskach zarówno zamiłowanie do tradycyjnej żywności i dbałość o zdrowie, jak i życiowe konieczności czy oszczędność czasu. Rozważa również przyszłość przemysłu żywieniowego i na podstawie dostępnych publikacji kreśli możliwe scenariusze. Nie zamyka oczu na problemy związane z masową produkcją żywności i ograniczenia tradycyjnego rolnictwa, jednocześnie nie porzucając idei związanej z odpowiednio zbilansowanym i zdrowym odżywianiem. To podejście bardzo do mnie przemawia.

Mnogość wiedzy zawartej w książce imponuje, jednak czytana jednym ciągiem bywa nieco męcząca. Nie każdy poszukujący informacji o sposobach przetwarzania żywności i ich wpływie na zdrowie ma cierpliwość do przebiegania przez teksty historyczne, czy wręcz antropologiczne wyjaśniające jak odkryto walory fermentacji mleka. Tutaj jednak z pomocą przychodzi przejrzysty podział treści, ułatwiający czytanie jedynie interesujących czytelnika fragmentów.

Nicola Temple pisze w sposób niezwykle przystępny, z humorem, okraszając przekazywaną wiedzę anegdotami z rodzinnego domu. Książkę czyta się zatem lekko, choć może fragmenty opisujące procesy chemiczne nie dla każdego muszą okazać się fascynujące. Różnorodność informacji zawartych w książce nieco utrudnia jednoznaczne zakwalifikowanie książki do jednej dziedziny, traktuje bowiem o żywności w wielu aspektach. Jest to niewątpliwie publikacja dla osób poszukujących wszechstronnej wiedzy o zawartości swojego talerza.


Iwona Ladzińska

Komentarze

  • Artykuły
  • Wywiady
  • Inne

3. edycja Warsaw Animation Film Festival

W dniach 27 sierpnia – 2 września odbędzie się 3. edycja Warsaw Anim... »

W Platige Image powstała animacja inspirowana wierszem Juliana Tuwima

„Do prostego człowieka”/”To Everyman” to poruszająca animacja b... »

Glastonbury Festivals ogłasza globalny, biletowany livestream!

Coldplay, Damon Albarn, HAIM, IDLES, Jorja Smith, Kano, Michael Kiwanuka,... »

Nasze     Patronaty

Biega
    na blogach

McClellan Brian ? Jesienna Republika. Trylogia magów prochowych t.3
Trzeci i ostatni tom trylogii Magów prochowych doczekał się wreszcie swojej kolejki do czytania.  Po lekturze tomu drugiego zastanawiałam się, czy autor zdoła mnie
Królestwo Książek
Darmowe książki dla Blogerek! (i Blogerów)
Cześć! Wiem, że może to zabrzmieć jak kiczowata reklama, ale akcja z pewnością taka nie jest.Dzielę się wiadomością ze wszystkimi Blogerkami
Kobietnik
"Taki kot pomaluje każdy płot" - zwierzęcy bohaterowie podbijają nasze serca!:)
Sympatyczny zwierzak na okładce nie tylko fizjonomię ma uroczą - jest też istotką o złotym sercu, niezwykle empatyczną, pomysłową, działającą
Książkowa mania
BOOK TOUR: "Co mnie zmieniło na zawsze" - Amber Smith
Cześć, dziś kolejna książka, przeczytana w ramach Book Tour. Organizatorką jest autorka bloga "Wyznania uzależnionej od..książek"     Eden j
Mercy In Your eyes
Doodle Fusion: Planeta Bazgrołów
Stres to niestety nieodłączny element naszego życia. Towarzyszy nam niemal każdego dnia czy to w pracy, szkole, czy w domu. Można sobie z nim radzić na wiele ró
Elle Kennedy: Podbój
Autor: Elle KennedyTytuł: PodbójSeria: Off-Campus #3Stron: 448Wydawca: Zysk i S-kaBeztroska swoboda studencka powoli dobiega końca. Bohaterowie serii Off-Campus stopniowo docieraj
Zwiedzam wszechświat
Zapowiedzi marcowe [2017]
Luty minął jak z bicza strzelił, przyszła pora na marcowe zapowiedzi wydawnicze.Również i tym razem nie powala ilość nowości, które mnie w jaki
Redaktor na tropie
Mariusz Czubaj ?Martwe popołudnie?
Myślcie, a będzie Wam dane Żyjemy w czasach świętej trójcy. Ta trójca to media, biznes i polityka. Zacznę od sprostowania. I czepiania się. Choć
Kobietnik
"Tajemnicze kolorowanki" - kolorowanie i "wartości dodane";)
Pani naszej pierwszoklasistki stara się urozmaicać lekcje na wszelkie sposoby - wiadomo, że niesztampowe zadania przykuwają uwagę, wciągają, intrygują. Gdy zada
Angus Watson "Czas żelaza"
Zazwyczaj dzielę książki na trzy kategorie. Pierwszą stanowią dzieła, które przywracają czytelnikom wiarę w istnienie dobrej literatury. W szeregi drugie
Redaktor na tropie
Marcin Ciszewski ?Wiatr?
Nasza zima zła To miał być sylwester inny niż wszystkie, spędzony w surowych warunkach w schronisku na Kasprowym Wierchu, będącym mekką wszystkich szanują
Fascynacja książką
"Piąta pora roku" Nora K. Jemisin
Kiedy "Piąta pora roku" trafiła w moje ręce, od razu miałam ochotę ją przeczytać. W zależności od nastroju lubię sięgać po różne
Nałogowy Książkoholik
FELIETON: Wcale nas nie znacie!
źródłoPrzeglądając różnego rodzaju strony internetowe i czytając komentarze co poniektórych osób i nie ukrywajmy, że chodzi mi tu gł
Kobietnik
"Taki kot pomaluje każdy płot" - zwierzęcy bohaterowie podbijają nasze serca!:)
Sympatyczny zwierzak na okładce nie tylko fizjonomię ma uroczą - jest też istotką o złotym sercu, niezwykle empatyczną, pomysłową, działającą
Po drugiej stronie... książki
"Harry Potter i Kamień Filozoficzny", wersja ilustrowana
Dziś recenzja trochę nietypowa, bo zdjęciowa. Jestem pewna, że wielu z Was, tak jak i ja z niecierpliwością wyczekiwało tej daty: 21//22 października, premiera
Zwiedzam wszechświat
"Mnich"
Autor: Matthew Gregory LewisTytuł: "Mnich"Wydawnictwo: Vesper, 2016Ilość stron: 457Okładka: miękka ze skrzydełkamiW II połowie XVIII wieku ludzką wyobraźni
Przedpremierowo: Co mnie zmieniło na zawsze [patronat]
Agresja. Brutalność. Przemoc na tle seksualnym.  GWAŁT. Niewiele jest książek młodzieżowych, które  podejmowałyby się próby przedst
Fascynacja książką
"Brama piekieł" Bill Schutt, J.R. Finch
Rozpoczął się listopad. Miesiąc raczej smutny, szary, ponury. Mniej więcej taką atmosferę daje się wyczuć podczas lektury "Bramy piekieł", chociaż
Kobietnik
"Królestwo Liter" - takie pisanie jest miłe niesłychanie:)
O dziwo Starsza jest najpilniejszą uczennicą, mimo że jeszcze w przedszkolu deklarowała ze łzami w oczach: "Ja nie chcę do sioły, nigdy nie pójdę do sio&
Zostań najbogatszym Ojcem Chrzestnym - recenzja gry Kasa i Spluwy
Gry imprezowe goszczą u nas często. Bardzo cenimy sobie tytuły w których może zasiąść więcej niż  osób, gdyż mamy wielu znajomych l
facebook