Banany
Można je kupić w każdym sklepie, ale gdzie urosły nie każdy wie. Nie spotkamy ich w Afryce, gdzie podobno są przysmakiem każdej małpki. Banany, bo to o nich mowa, by urosnąć potrzebują specjalnych warunków, Uwielbiają ciepło oraz obfite i regularne deszcze. Banany to owoce bananowca, który wbrew temu, że dorasta nawet do dziesięciu metrów, wcale nie jest drzewem, a ogromną byliną. Jego pień to zakręcone liście, a roślina ta rośnie i rok rocznie kwitnie, wydając nowe owoce. Azja, Ameryka Środkowa i Południowa oraz Karaiby są domem dla wielu odmian tego żółtego słodkiego owocu. Czym różnią się poszczególne odmiany? Jak dbać o bananowce i ich owoce? Książka Banany odpowie nie tylko na te pytania. To jak drzwi do niesamowitego i egzotycznego świata, który niby znamy, ale wciąż potrafi nas zaskoczyć.
Czekolada
Kolejna z książek należąca do cyklu Wiem, co jem również zabierze nas na drzewa. No dobra czekolada nie rośnie na drzewach, a przynajmniej nie w formie tabliczek. Te powstają z mieszaniny kilku składników, które pozyskuje się z nasion kakaowca, który dorasta nawet do 15 metrów wysokości. Kwitnie ono cały rok, ale tylko część kwiatów zostaje zapylone przez mrówki i muchy, dając jagodę. To właśnie ona stanowi obiekt westchnień miłośników tej brązowej rozkoszy. Czekolada ma całą masę kulinarnych zastosowań. Od słodyczy pożądanych przez wszystkich, aż po miłośników jej gorzkiej wersji i bardziej wytrawnych dań. Jej produkcja ma też pewną ciemną stronę. Na szczęście wielu plantatorów postanowiło zrobić wiele, by ich uprawa przynosiła korzyść nie tylko im. Na kartach książki skrywa się jeszcze wiele ciekawostek, którymi chciałabym się z wami podzielić, ale po co psuć sobie zabawę?
O książkach słów kilka
Seria Wiem, co jem to niesamowita gratka dla małych miłośników jedzenia. Od ziarenka do gotowego produktu. Znajdziemy tu zarówno wiedze na temat uprawy, jak i historie rozprzestrzeniania się danej rzeczy po konkretnych kontynentach. Przeanalizujemy sposoby produkcji i postęp, jaki dokonał się na przestrzeni lat w tejże dziedzinie. Całość zamknięto w twardej oprawie i doprawiono masą ilustracji, które wprowadzają małego czytelnika w klimat opowieści. Kreska jest zachwycająca i piękna w swej prostocie. Pouczająca, intrygująca i niezwykle barwna, a nawet ciut egzotyczna przygoda z jedzeniem przekona do siebie każdego. To dobre źródło wiedzy, poszerzające dziecięce horyzonty, ale i sprytny sposób na przekonanie niejadka do próbowania nowych rzeczy.
Podsumowanie
To niesamowita dawka zabawy i nauki zamknięta pomiędzy obrazami. Lekka forma, przyjemna dla oka kreska i świetnie wyważona treść stanowić będą dobre źródło wiedzy o pochodzeniu, sposobach uprawy, a także ewolucji procesów, które poprzedzają pojawienie się poszczególnych produktów w sklepie czy na naszym stole. Dzieci dowiedzą się jak dużo pracy włożyć należy w wyhodowanie roślin, które odwdzięczą się owocami. Seria idealnie sprawdzi się bez względu na wiek. To kto ma ochotę na czekoladę?