Ludzie powoli zmieniają styl życia, kierują się innymi przyzwyczajeniami oraz sięgają po nowe z mniejszym lękiem. Bez względu czy to moda, czy faktyczna zmiana nawyków, chyba każdy z nas spotkał się już z pojęciem weganizmu. Zdrowe żywienie przybiera różne formy, a większa świadomość sprawia, że rządni jesteśmy przepisów na pyszne, proste i tanie dania z wegańskiej kuchni. Z łatwością znajdziemy mnóstwo propozycji smacznych posiłków na co dzień, ale czy uda się udekorować wegańskimi smakołykami świąteczny stół? Okazuje się, że to dużo łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. Słone, słodkie a może ostre. Każdy z tych smaków odnajdziemy w palecie wegańskich potraw. Będą proste, przepyszne i niezwykle apetyczne również z wyglądu.
Poszukiwania rozpocząć należy od ulubionego smaku. Wegańską kuchnią rządzą warzywa, które odpowiednio przygotowane są w stanie przekonać do siebie każdego niejadka. Kiedy jesień ustępuje zimie, wśród roślinnej elity wciąż króluje dynia. To królowa dań na słodko i słono, dla której znajdzie się miejsce na wigilijnym stole. Lista przepisów z dynią w roli głównej jest niezwykle długa, warto więc odnaleźć sprawdzone przepisy i sięgnąć po nie już w nadchodzące święta.
Krem to idealny sposób na jesienną chandrę, marudzenie niejadka i odmienną formę zwykłej zupy. Dynia w tej formie jest kusząca, pachnąca i przepyszna. Rozgrzewa i syci. Od nas zależy jej gęstość i smak. Warto jednak postawić na sprawdzoną wersje, której łatwość i krótki czas gotowania przydadzą się w natłoku świątecznych przygotowań. Smaczny i prosty przepis, który was zachwyci znaleźć można na Blendman.pl. Krem z dyni może być alternatywą dla tradycyjnego barszczu z uszkami lub stanowić dopełnienie wigilijnych potraw.
Jeśli święta to tylko wypieki pachnące makiem, pomarańczą, imbirem i cynamonem. Zapach przypraw łączy się z aromatem igliwia i świąteczna aura gotowa. Weganie nie muszą rezygnować z mocy cynamonu i połączyć go z łatwością z dynią. Szperając na wcześniej wymienionej stronie odnaleźć możemy przepis na Cynamonki dyniowe, które rozpływają się w ustach. Puszyste ciasto drożdżowe, które rozpływa się w ustach, zostawiając posmak cynamonu i słodkiego lukru, brzmi pięknie a smakuje i wygląda jeszcze lepiej. Do tego wykonanie tego przysmaku jest szybkie i łatwe. Dyniowe puree nada ciastu przepięknego koloru.
Dynia ma szerokie spektrum zastosowań w kuchni. Z wigilijnymi potrawami komponuje się na różne sposoby. Zupy, słodkie wypieki, sosy. Długo można wymieniać jej zastosowanie i walory smakowe. Warzywo to idealnie sprawdza się również w pieczywie. Składnik ten sprawia, że domowe pieczywo jest puszyste i zachowuje świeżość na dłuższy czas. Krągłe bułki dyniowe dopełnią świąteczne śniadanie, dając zastrzyk energii i sporo witamin. Idealnie prezentują się z nasionami dyni posypanymi po wierzchu.
Teraz nie ma mowy o wymówkach przy rodzinnym stole. Każdy bowiem może znaleźć coś dla siebie. Tym razem to dynia zyskała uwagę i rozgłos. Przepyszny krem, a może rozpływające się cynamonki. To tak niewiele przykładów na potęgę dyni i jej obecność na wigilijnym stole. Można by się rozpisać i zaczytać albo już teraz przetestować przepisy.
Mata Daft
Wpis sponsorowany
»
więcej»
więcej»
więcej»
więcej»
więcej»
więcej»
więcej»
więcej»
więcej»
więcej»
więcej»
więcej»
więcej»
więcej»
więcej»
więcej»
więcej»
więcej»
więcej»
więcej»
więcej