Uwielbiam
przyjmować gości, ale nic tak nie spędza mi snu z powiek, jak
odpowiednie ugoszczenie ich i zapełnienie ich żołądków.
Przygotowanie przekąsek i przystawek to dla mnie trudna sztuka
kulinarna. Jeszcze trudniej jest mi wymyślić coś konkretnego co
mogłabym postawić na stół. A takie mini-posiłki
muszą nie tylko sycić ale także pięknie wyglądać. Z pomocą
wszystkim miłośnikom pichcenia i goszczenia postanowiło przyjść
wydawnictwo Burda Książki wydając zbiór przepisów użytkowników
portalu przyslijprzepis.pl
pod tytułem Przekąski
i przystawki.
Ostatnio
recenzowałam ich inną pozycję kulinarną mianowicie Wyśmienite
dania z jajek.
Zarzucałam tej książce, że niektóre przepisy w niej zawarte
wymagają używania dużych ilości śmietany, albo przypraw typu
Maggi lub Vegeta. Tu sprawa wygląda zupełnie inaczej, a większość
przekąsek przyprawiana jest rozmaitymi ziołami. Także zdjęcia
wykorzystane w tej publikacji wyglądają ładniej i są lepszej
jakości. Jednak Przekąski
i przystawki
także nie unikają błędów. Tym największym jest według mnie to,
że wiele z tych dań mogłoby z powodzeniem stanowić pełnoprawne
posiłki. Dużo jest tu bowiem przepisów na faszerowane warzywa np.
bakłażan z parmezanem, cebule z wykwintnym farszem, faszerowane
ogórki na ciepło czy też ziemniaki faszerowane łososiem. Mało
jest za to dipów oraz typowych zimnych przekąsek na tzw. raz.
Jednak znalazłam w niej kilka przepisów, które będę chciała
wykorzystać w przyszłości, a przynajmniej jedno danie zrobiłam
już teraz, choć w moim domu zostało ono potraktowane jako obiad.
Muszę przyznać, że pory w boczku podane na puree ziemniaczanym
były przepyszne, choć w pewnym stopniu znałam ten przepis już
wcześniej.
Myślę,
że gdyby lepiej dobrać przepisy, tak aby rzeczywiście dania
prezentowane w tej publikacji odpowiadały jej tytułowi, książka
zyskałaby na jakości, a tak jest kolejną pozycją kucharską –
ciekawą ale jednak nieadekwatną do potrzeb, które ma spełnić.
Żaneta Wiśnik