Kuchnia
Jamiego Olviera to taka, jaką chcielibyśmy smakować, tworzyć i
pielęgnować. Zdrowa, ale pełna smaku. Nie odtłuszczona! Jeżeli
trafiliście, jak ja, na opinię że najnowsza pozycja kucharza Gotuj
zdrowo dla całej rodziny to
szereg przepisów ku smukłej sylwetce, zdrowych, eliminujących
cukier i tłuszcze to dementuję. To rodzinna kuchnia, sycąca,
smakowita, bazująca na dobrej jakości pełnowartościowych
produktach.
Jak
pisze we wstępie Jamie Olivier rodzinna kuchnia to taka, która daje
poczucie bezpieczeństwa. Przepisy zawarte w tej książce są
zdrowe, wyjątkowo smaczne i choć nie zawierają więcej, niż 600
kalorii w porcji. A mamy tu pełen repertuar. Mięsa, ryby, makarony,
ryże, kasze, a nawet chleb. Nie chodzi przecież o eliminację
pewnych produktów, a o zbilansowanie posiłków tak, aby służyła
nam najlepiej. Wszystkie przepisy dopracował i sfotografował sam
autor.
Książka
podzielona jest na działy. Kolejno: śniadania, szybcy i smaczni,
zdrowa klasyka, sałatki, curry i potrawki, zapiekanki, makarony i
risotta, zupy, kuchenne triki oraz zdrowie i zadowolenie, w którym
Jamie Olivier zdradza tajniki swojej filozofii jedzenia. Duży atut
tego zbioru przepisów stanowi fakt, że zajadać się będą duzi i
mali. Nie ma mowy o gotowaniu na dwa garnki, osobno dla dzieci i
dorosłych. Wiele z tych potraw wypróbowałam na dwuletniej córce i
macie naszą rekomendację.
Jeżeli
preferujecie słodkie śniadania, jak ja, to owsianka czekoladowa
będzie fantastycznym zamiennikiem słodkich płatków z
supermarketu. Na jej wyjątkową słodycz wpływają daktyle. To
jeden z pierwszych przepisów, które doskonale obrazują podejście
autora. Nie chodzi o to, aby rezygnować ze smaków, które lubimy, a
o to, by znaleźć zdrowy zamiennik i dalej cieszyć się jedzeniem.
Zamiast klasycznych mielonych warto przyrządzić minikebaby.
Gwarantuję, że dzieciaki będą się zajadać, a przemycone orzechy
czy żurawina oprócz tego, że nadadzą potrawie niepowtarzalny
smak, to dobrze wpłyną na pracę mózgu. Hitem w moim domu okazała
się frittata z boczkiem, pieczarkami, ziemniakami i pomidorami. Jest
to propozycja śniadaniowa, ale raczej na weekendy, gdy mamy więcej
czasu. Pycha! Jamie Olivier proponuje też sprytne gotowanie.
Przyrządzanie większych porcji i mrożenie. Ragu z mielonego mięsa
z mnóstwem warzyw może być podstawą takich dań jak spaghetti,
lasagne czy jako dodatek do ziemniaków w mundurkach. Wystarczy
ugotować więcej, zamrozić i mieć pod ręką. Wszystkie wspomniane
przepisy możecie zobaczyć na załączonych zdjęciach. Było
wybornie!
Poziom
trudności dań nie powinien przysporzyć problemów. Niektóre są
czasochłonne, ale każdorazowo w przepisie zamieszczona jest
informacja o szacowanym czasie przygotowania. Jedne potrawy zajmą 20
minut, inne dwie godziny. Listę składników i opis przygotowania
uzupełnia tabela kaloryczności i składników odżywczych. Jedynym
mankamentem jest śladowa ilość deserów, a przecież zdrowe
słodkości też istnieją. Doskonałym uzupełnieniem części
głównej jest treściwe repetytorium zawierające informacje
dotyczące wpajania zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci, a
także sugestie dotyczące organizacji w kuchni.
Koniecznie
wypróbujcie przepisy Jamiego Oliviera. Ożywią i urozmaicą
codzienną kuchnię, a Wy będziecie mieli pewność, że świadomie
dajecie rodzinie to, co najlepsze. Gotuj
zdrowo dla całej rodziny to
dopracowana w każdym szczególe pozycja. Jestem szczerze zachwycona.
Justyna Chaber