We wstępie Claus Meyer dzieli się z czytelnikami ciekawą
informacją. Według tradycji jego kraju do niedawna jeszcze przyrządzanie
smacznych posiłków dla najbliższych osób było bardzo źle widziane.
Jeżeli człowiek chciał żyć długo i zdrowo, a potem uniknąć piekła, musiał
jeść w najwyższym pośpiechu potrawy pozbawione smaku. Dopiero
roczny pobyt we Francji otworzył Clausowi Meyerowi oczy i zainspirował go do
zostania mistrzem kucharskim. W chwili obecnej należy do niego już
kilka restauracji oraz sieć rzemieślniczych piekarni i
delikatesów.
Książka \”Wszystkie Smaki Skandynawii\” została podzielona
według czterech pór roku, ale nie jest to jej jedyny podział. Wyróżnione
zostały również dania, a ich podział odnosi się przede wszystkim do głównych
składników. Mamy więc mięso, ryby, dania lekkie, zupy i przystawki,
wypieki i słodkości. Claus Meyer uznał, że niektóre produkty są tak
bardzo godne uwagi, że potrzebują specjalnego opisu, na poświęconych
tylko i wyłącznie im stronach – w ten sposób na piedestale postawił
na przykład czarny bez (tu się z nim w stu procentach zgadzam).
Książka zawiera wiele ciekawych, zarówno tych znanych jak i
zupełnie innowacyjnych przepisów. Możemy w niej znaleźć również
odrobinę prostoty, ale mimo tego wszystkie z prezentowanych dań i
dodatków bez wahania moglibyśmy podać nawet w drogiej i wykwintnej
restauracji. Wiąże się to jednak bezpośrednio z umieszczonym z tyłu \”Manifestem
nowej kuchni nordyckiej\” podpisanym na Sympozjum Nordyckiej Kuchni
w 2004 roku. Tamtejsi mistrzowie kucharscy chcieli nareszcie
zaistnieć w gastronomicznym świecie.
Ponieważ książka liczy sobie ponad 250 stron w większym niż
standardowy formacie, nie sposób opisać całej jej zawartości.
Stwierdziłam więc, że z racji obecnej pory roku, skupię się na rozdziale
poświęconym zimie. Gravad z łososia, wątróbka cielęca, czerwona kapusta na
ciepło, bruschetta z puree dyniowym i serem kozim to tylko nieliczne
przykłady propozycji na tą porę roku. Nic tu jednak nie pozostaje bez
wyrazu. Wszystkie dania muszą być odpowiednio przyprawione i ładnie
podane, a w zwizualizowaniu tego pomagają liczne (naprawdę dobre)
zdjęcia Andersa Schonnemanna.
\”Wszystkie Smaki Skandynawii\” to cudownie wydana,
przepięknie ilustrowana książka kucharska. Muszę przyznać, że wielką
ulgę przyniósł mi fakt, że wbrew obecnej modzie, nie skupia się na zdrowym
odżywianiu, czasami w ogóle nie uzasadnionym naukowo. Claus Meyer
prezentuje czytelnikom setki przeróżnych, bogatych w zioła,
aromatycznych przepisów i myślę, że każdy będzie w stanie w jego książce odnaleźć
coś idealnego dla siebie.
Wiktoria Aleksandrowicz