Gdy Tomasz Strzelczyk startował do polskiego, kulinarnego programu MasterChef, pewnie nie spodziewał się, jak sławny się stanie. Dotarł aż do finałowej TOP 5, a zdobyte doświadczenie na pewno przydało się w dalszej karierze. Dzięki temu my, kucharze bardziej lub mniej amatorscy, możemy korzystać z jego wiedzy i pomysłowości za sprawą książek kulinarnych jego autorstwa. To już trzecia pozycja w jego dorobku autorskim, która pozwala każdemu kulinarnemu amatorowi poczuć się jak prawdziwy MasterChef!
Muszę szczerze przyznać, że kucharz ze mnie marny. To nie tak, że przypalę nawet wodę na herbatę, jednak do gotowania bez przepisu i wcześniejszego, odpowiedniego mentalnego przygotowania do przyrządzenia danego dania ani rusz. No i przede wszystkim muszę mieć na to sporo czasu. Nie słyszałam wcześniej o Strzelczyku, jak już wspomniałam, gotowanie raczej nie należy do moich pasji, a co za tym idzie – oglądanie programów kulinarnych czy wyszukiwanie tego rodzaju blogów również. Po raz pierwszy usłyszałam o nim od mojej mamy, która wszelakie kwestie kulinarne ma raczej w małym paluszku. I to ona zachęciła mnie do zapoznania się z poprzednimi książkami z serii, wiedząc, że Strzelczyk serwuje w nich przepisy na miarę możliwości każdego, kto chciałby coś wyczarować w kuchni. Tak oto zaczęła się moja przygoda z „Oddasz fartucha 3. Jakie to jest dobre!”.
Już sama okładka, jak również wydanie tej pozycji przyciąga wzrok i zachęca do jej kupna. Duży wymiar, twarda oprawa oraz wypełnione fotografiami dań wnętrze książki zapewnia, że każdy kucharz – amator ma szansę wyczarować coś smacznego. Wystarczy tylko dobrze wczytać się w przepis i odnaleźć w sobie ukryty (czasem bardzo głęboko) talent. A dodatkową motywację mogą stanowić właśnie umieszczone wewnątrz zdjęcia, na których widok aż cieknie ślinka.
Książka kucharska dzieli się na kilka rozdziałów, w których znajdziemy przepisy na zupy, dania mięsne, a także dodatki do nich. Jeśli w tym momencie stwierdziliście, że to jednak nie pozycja dla Was, gdyż nie spożywacie potraw z mięsa, nie martwcie się – autor i na to zwrócił uwagę, tak więc otrzymujemy również sporą ilość przepisów na dania wegetariańskie. I na tym nie koniec, gdyż możemy wypróbować także swoje umiejętności w kwestii przyrządzania domowych przetworów, domowego pieczywa, past oraz wypieków. Dla fanów dań prosto z grilla również się coś znajdzie, a mianowicie rozdział „Top 10 potraw z grilla”. Dzięki temu na pewno każdy z nas w przyszłym sezonie grillowym będzie mógł nazwać się niekwestionowanym, grillowym mistrzem.
Jestem zachwycona tą pozycją. Przepisy są napisane w sposób bardzo przystępny i prosty, dzięki czemu każdy z nas będzie się czuł nie tylko pewnie, ale i całkiem swobodnie podczas prób upichcenia któregoś z dań. Na dobrą sprawę wielość kategorii kulinarnych umieszczonych w książce sprawia, że możemy potrenować w niemal każdej, przydatnej dziedzinie (szczególnie, jeżeli chodzi np. o przetwory). Podczas wypróbowywania przeze mnie kilku z propozycji miałam wrażenie, że fakt, iż potrafię polecenia autora zrozumieć, aż dodawał mi skrzydeł. I uwierzyłam, że w wielu przypadkach jest to właśnie kwestia jasnych poleceń, ale i chęci wykonującego.
Najbardziej przypadła mi do gustu zarówno sekcja dań mięsnych, jak i zup i potraw bez mięsa. Jest smacznie i przede wszystkim pożywnie. Co więcej, „Oddasz fartucha 3” umożliwia zerwanie z kuchenną rutyną, gdy dotychczas przygotowywało się zaledwie kilka własnych, znanych już posiłków. Teraz do tej puli można dodać nowe. I aż chce się gotować.
Myślę, że osób, które już korzystały z przepisów Tomasza, nie muszę zachęcać do zapoznania się z jego najnowszą propozycją. Za to bardzo gorąco zachęcam tych, którzy chcieliby coś zmienić w swoim jadłospisie, a nie wiedzą, gdzie znaleźć odpowiednio proste przepisy, z których można wyczarować smaczne dania. W „Oddasz fartucha 3” znajdziecie bazę do kulinarnej przygody.
Katarzyna Pinkowicz
Autor: Tomasz Strzelczyk
Tytuł: Oddasz fartucha 3. Jakie to jest dobre!
Seria i nr tomu: Oddasz fartucha/ t. 3
Wydawnictwo: Znak Horyzont
Wydanie: 1
Data wydania: 2023-10-30
Kategoria: książki kulinarne, kulinaria, przepisy kulinarne
ISBN: 9788324088829
Liczba stron: 304