Pyszny obiad? To smaki domu, nie restauracji. To szybkość przygotowania i łatwo dostępne składniki. To kuchnia polska. To wspomnienia i sentymenty. \”Pyszne obiady\” Anny Starmach takie właśnie są. To jakby najpyszniejsze obiady powielane w wielu domach, ale doprawione smakami doświadczonego kucharza. Ania Starmach zasłynęła w uczestnictwa w programach kulinarnych MasterChef i MasterCherf Junior, jednak warto podkreślić, że doświadczenie zdobywała w prestiżowej szkole kulinarnej i restauracjach na całym świecie. \”Pyszne obiady\” to ukłon w stronę rodzinnej kuchni. Takiej, w której czas na gotowanie jest limitowany, nakład pracy musi być zrównoważony, bowiem to czas spędzony wspólnie jest najważniejszy.
Pyszny obiad zaczynamy od zupy. Aromatycznej, wysmakowanej i prostej. Bazą jest rosół, a to jak trudno ugotować wyborny wie każda pani domu. W tej książce znajdziecie przepis na idealny bulion. Anna Starmach podzieliła się przepisami np. na takie zupy jak: koperkowa, gulaszowa czy krem z białych szparagów. Są to receptury klasyczne i treściwe. Każdorazowo przepis opatrzony jest całostronicową fotografią.
W rozdziale – drugie danie – znajdują się zarówno przepisy na sałatki, dania warzywne, makarony czy mięsa. Anna Starmach wybrała przepisy, które są wszystkim znane i często powtarzają się w polskich domach, jednak znowu ich smak i aromat są podbite, bardziej wyraziste. Osoby wyraźnie zainteresowane gotowaniem i wprawione w kuchennych bojach nie znajdą w tej książce wielu nowych przepisów. O ile zapiekanka rybna może budzić zainteresowanie, o tyle przepisy na kotlety czy klopsy już nie do końca. ,\”Pyszne obiady\” to idealna pozycja dla osoby, która rozpoczyna swoją przygodę z gotowaniem i chciałaby gotować smacznie na co dzień. Jest to książka dla osoby początkującej.
Desery! Najlepszy rozdział książki. Ania Starmach nie proponuje popularnych ostatnio fit deserów, a klasyczne. Zawierające masło, jajka czy mąkę pszenną. Sernik czekoladowy bez pieczenia czy mrożone lodowe brownie to bajka dla podniebienia.
Smak oceniam na 5. Przydatność dla osoby rozpoczynającej przygodę z gotowaniem również na 5. Innowacyjność zaledwie na 2. \”Pyszne obiady\” to codzienna radość z prostego gotowania. Jest smacznie, a to najważniejsze.
Justyna Chaber