Zastanawialiście się kiedyś, co gościło na stolach naszych prapra…praprzodków? Jak bardzo różna jest współczesna kuchnia od tej sprzed kilkunastu wieków? A może współcześnie da się odnaleźć jakieś ślady tego, co jadali Słowianie?
Hanna Lis i Paweł Lis pochylili się nad tym zagadnieniem wraz z przyjaciółmi i naukowcami, próbując odtworzyć tę kulinarną część historii. W ten sposób powstała Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków, publikacja, która skrywa w sobie wiele ciekawostek i przypuszczeń, co do tego, co jadali nasi praprzodkowie, stanowiących fascynującą lekturę.
Tytuł ten to ogrom informacji dotyczący Słowian oraz życia we wczesnym średniowieczu w oparciu o wykopaliska, archeologię doświadczalną i źródła pisane, do jakich udało się autorom dotrzeć. Hanna i Paweł Lis dzielą się z czytelnikami wynikami wieloletniej pracy, która stanowi wielowymiarowy obraz wyobrażeń na temat tego, co gościć mogło na stołach całe wieki temu.
Autorzy wprowadzają czytelnika do ówczesnych słowiańskich chat i zapraszają do palenisk, przy których toczyło się zapewne bujne życie rodzinne i społeczne. Dywagują na temat konserwacji żywności, jaką stosowali Słowianie w początkowych wiekach średniowiecza, jakich przypraw używali i w końcu, jakie techniki obróbki żywności były im znane. Najistotniejszym zagadnieniem jednak pozostają produkty, z których korzystali, pozostające w sferze domysłów.
Hanna i Paweł Lis przekazują całą swoją wiedzę w przystępny, ale i rzeczowy sposób, nie dodając więcej ponad to, co istotne. Do tego dorzucili garść przepisów (całkiem sporą garść) na potrawy, które potencjalnie gościły na słowiańskich stołach, dodając krótkie komentarze do każdego z nich. W publikacji tej czytelnik znajdzie również liczne felietony, które urozmaicą mu czas spędzony z książką, która choć czyta się szybko, zważywszy na interesujące zagadnienia, nie należy do najlżejszych – dosłownie i w przenośni. Jednakże ci, którzy lubują się w tego typu książkach, z pewnością nie poczują ni cienia zawodu.
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków opatrzona jest licznymi fotografiami, które nie tylko uzupełniają treść, ale także stanowią wytchnienie dla oczu od niezliczonych tekstów. Zdjęcia nie tylko potrawy, ale także odgrywane przez autorów i ich przyjaciół sceny z życia ówczesnych Słowian, a także ówczesne budowle odtwarzane w ośrodku archeologii eksperymentalnej w Grodzisku Żmijowiska.
Jeśli więc interesujecie się historią Słowian i ciekawi Was, co też mogli jadać nasi praprzodkowie, co uprawiali, jak wyglądało ich życie we wczesnym średniowieczu, czym parali się na co dzień i jak przechowali żywność, wszak wówczas nie było lodówek, a zapasy stanowiły o \”być albo nie być\” grodu i społeczności… Sięgnijcie po Kuchnię Słowian i zgłębcie tajniki sztuki kulinarnej i nie tylko…
Zawartość książki możecie zobaczyć >>TUTAJ<<
Michalina Foremska