Od dawna wiadomo, że dieta jest niezwykle ważna w profilaktyce chorób i utrzymaniu zdrowego stylu życia. Na szczęście ludzka świadomość rośnie i szkodliwe diety odchodzą w niebyt, a my coraz więcej czytamy sprawdzonych źródeł i szukamy posiłków smacznych i zdrowych. Nakarm swój mózg jest książką, która mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła już od pierwszej strony. Jest odpowiednia dla każdego, bez względu na płeć czy wiek. Już od pewnego czasu ta książka zajmuje stałe miejsce w mojej kuchni i bardzo często z niej korzystam.
Po pierwsze, co rzuciło mi się w oczy w przypadku tej pozycji, to przepiękne fotografie, które pobudzają apetyt i są ozdobą książki. Nie ma się co oszukiwać, ale pozycje kulinarne, bez dobrych zdjęć się nie sprzedadzą. Jesteśmy wzrokowcami, a wydawcy i autorzy bardzo dobrze o tym wiedzą.
Kolejnym plusem jest obszerny wstęp i wyjaśnienie. Nie chodzi mi tutaj o słowo od autorki, raczej przygotowanie do gotowania. Delia McCabe postarała się wprowadzić odbiorcę w świat gotowania i zdrowego odżywiania. Opisuje produkty, które są dla nas najlepsze, skupia się na tym, jak gotować, aby nie pozostawić resztek, jak świadomie kupować. Książka jest pełna ciekawostek, a sposób, w jakie autorka je podaje czytelnikowi sprawia, że wszystko samo znajduje drogę do naszej pamięci i zostaje tam na długo. Bardzo pomocny jest podrozdział o gotowaniu weekendowym, gdzie Delia McCabe opisuje, co możemy zrobić, gdy mamy więcej czasu. Autorka zwięźle i wyczerpująco opisuje, jak najlepiej przygotować niektóre produkty np. przeróżne rodzaje kasz. Nie tylko laikom w gotowaniu przydadzą się te informacje.
Obawiałam się przepisów. Nie jestem weganką, ale lubię eksperymentować w kuchni i szukać nowych smaków. Z pewnych względów zdrowotnych musiałam zrezygnować z jajek i większości przetworów mlecznych, dlatego staram się znaleźć jakąś alternatywę. Przepisy podzielone są na kategorie: śniadanie, obiad, kolacja, koktajle, desery, sałatki, zupy. Najlepsze jest to, że te przepisy w większości są banalnie proste, sporządzone ze składników, jakie możemy znaleźć w mniejszym markecie, co jest wielkim plusem. Większość z nich nie jest skomplikowana. Owszem, niektóre wymagają czasu i zaangażowania, ale to niewielka część tej publikacji.
Nakarm swój mózg to jedna z najlepszych kucharskich książek wegańskich, jakie trafiły w moje ręce. Przepisy są proste, składniki normalne i dostępne, a wstęp napisany tak, że tajniki gotowania stają się banalnie proste.
Katarzyna Krasoń