Wielu z nas marzy o zdrowym odżywianiu,
niejednokrotnie wydaje się ono jednak zbyt drogie lub trudne w przygotowaniu.
Magdalena Cielenga – Wiaterek, Autorka bloga \”Zielenina\”, prezentuje ponad sto
intrygujących pomysłów, udowadniając tym samym, że zmiana nawyków żywieniowych
wcale nie musi być kłopotliwa czy bolesna.
Książka została podzielona na cztery pory roku, a
każda z nich, dodatkowo, na śniadania, obiady, kolacje oraz desery. Podczas
podziału Autorka brała pod uwagę przede wszystkim dostępność składników o danej
porze roku – i rzeczywiście, większość z nich bez problemu można kupić w
niemalże każdym warzywniaku lub / i supermarkecie. Proponowane potrawy nie są
są wymyślne, ale niekiedy wydają się być dość fantazyjne, przynajmniej jeżeli
weźmiemy pod uwagę tradycyjną, polską kuchnię. Na przykład trójkolorowy pasztet
warzywny nie jest czymś, co jadałoby się na co dzień (a szkoda, bo smakuje
świetnie i nie jest zbyt trudny do przygotowania).
Wydanie \”Zieleniny na talerzu\” jest doskonałe.
Twarda oprawa, format A4, oldschoolowy papier (odniosłam dzięki niemu cudowne
wrażenie, jakbym czytała przepisy babci, z którymi mam naprawdę miłe
wspomnienia). Tom został podzielony w taki sposób, że jedna strona to przepisy,
a następna smakowite zdjęcia. Natomiast same propozycje dań opisane zostały
przejrzyście, w punktach. Dzięki temu wszystko wydaje się proste i zupełnie
realne do przygotowania – nawet dla kompletnego, kuchennego laika.
Przyznam szczerze, że podczas samego przeglądania \”Zieleniny na talerzu\” ogarnął mnie prawdziwy, kulinarny zapał. Zatrzymywałam
się przy co drugim przepisie, marząc by taką potrawę stworzyć we własnej
kuchni. Zwłaszcza zachęcająco wyglądają dla mnie jesienne potrawy z dyni,
nietypowe sałatki (na przykład truskawki ze szparagami) oraz ślicznie
wyglądające desery. Książka pokazuje w jaki sposób można by było bezpiecznie
przejść na wegetarianizm, ale jest to poradnik również dla tych osób, które
chciałyby zmienić nawyki żywieniowe i przeobrazić swoją kuchnię w zdrową
(obfitującą w warzywa, owoce, różnego rodzaju kasze).
Smakowity poradnik Magdaleny Cielenga – Wiaterek to
tytuł o jakim zawsze marzyłam. Nie zawiera przepisów, które można znaleźć
wszędzie, a oryginalne, ciekawe i smaczne propozycje różnorodnych dań. Przyznam
szczerze, że jestem nim zachwycona (zarówno wydaniem jak i zawartością).
Polecam, ponieważ myślę, że naprawdę warto taką kuchnię wypróbować.
Wiktoria Aleksandrowicz