Anna Laudańska, od jedenastu lat mieszkanka Chanii, nierozerwalnie związaną z tamtejszą kulturą, uzależniona od wyspiarskiego trybu życia, w swojej książce, zatytułowanej \”Chalepianka. Zapiski z Krety\” uchyla przed czytelnikiem piękno wyspy, oswojonej, a zarazem wiąż dzikiej Krety, która od wieków czaruje turystów, nie tylko malowniczym pejzażem lazurowego morza, ale również surowymi górskimi stokami , a przede wszystkim przepysznym, kolorowym jedzeniem, który zaraz po prawosławiu, stanowi drugą religią tego miejsca!
\”Chalepianka. Zapiski z Krety\” to przede wszystkim zbiór fascynujących, praktycznych informacji dla potencjalnego turysty, który oczekuje szczerych porad, opartych na doświadczeniu i wnikliwej obserwacji. W książce króluje szereg wzmianek dotyczących nie tylko jedzenia czy geografii, ale przekazany jest również zbiór niezbędnych informacji, dotyczących zakupów i historii tego miejsca. Autorka przytacza również sylwetki osób, legendy i zasłyszane niegdyś przy kawie zabawne historie. Niezwykle atrakcyjnym dodatkiem książki są malownicze zdjęcia, wykonane utalentowaną ręką męża autorki, które nie tylko przemycają urok i spokój tego miejsca, ale przekazuje również trudną do uchwycenia magię, która z prawdziwą mocą oddziałuje na zmysł piękna i smaku czytelnika.
Według mnie esencję tego tytułu stanowi wyglądająca z każdej strony szczerość i prawda, która sprawia, że czytelnik dostrzega piękno wyspy, w pełnej kolorystyce, bez umniejszania wad i i niedociągnięć. Autorka bowiem wielokrotnie wspomina o dużym bezrobociu, szczególnie powszechnym wśród młodych obywateli Krety. Podkreśla również, że przez zbiorową filozofią \”siga siga\”, oznaczającą po prostu \”spiesz się powoli\”, można mieć dość duży problem z szybkim uregulowaniem urzędniczych zobowiązań, bowiem konserwatywna Kreta, daleka jest od wprowadzenia internetowych i telefonicznych udogodnień w urzędach administracji państwowej.
Anna Laudańska, jako wprawiona w turystycznych wojażach kobieta, przedstawia przed czytelnikiem szereg wartych uwagi i odwiedzenia miejsc na mapie wyspy. I tak, dzięki doświadczeniu autorki oraz wiedzy zasięgniętej dzięki zaprzyjaźnionym z nią Kreteńczykom, czytelnik wie, gdzie serwują najlepszą kawę (którą na Krecie pije hektolitrami!), dokąd warto się udać po smaczne i świeże owoce, a nawet, w którym miejscu można pobierać nauki języka greckiego! Autorka, mając na uwadze ciekawość czytelnika, przytacza również adresy internetowe wielu popularnych kawiarni czy miejscowych tawern, dzięki którym możemy wstępnie zapoznać się z oferowanym w danym miejscu menu.
\”Chalepianka. Zapiski z Krety\” to pasjonująca propozycja dla wszystkich czytelników, którzy chcą zobaczyć Kretę, jakiej jeszcze nie znali – pragną poczuć w pełni smak i klimat wyspy, doświadczyć kreteńskiego popołudniowego słońca, odbijającego się w ceglanych dachówkach wyspiarskich dachów, zobaczyć mistyczne kaplice schowane pośród wzgórz oliwnych, w końcu po prostu oderwać się od rzeczywistości i zaznać zwykłej ludzkiej życzliwości.