W czasach, w których otyłość i nadwaga atakują z każdej możliwej strony, cukrzyca dopada coraz większy odsetek społeczeństwa, a cukier czai się tam, gdzie człowiek się go nie spodziewa, naprzeciw wychodzą autorzy publikacji kulinarnych m.in. z przepisami na słodycze, które choć słodkie, cukru z buraka cukrowego nie zawierają.
Niemożliwe?
A jednak. Współcześnie znanych jest kilka zamienników powszechnie stosowanego cukru, które nie podnoszą jego poziomu we krwi, a co za tym idzie, są mniej kaloryczne dla organizmu i sprzyjają zrzucaniu zbędnych kilogramów oraz wpływają pozytywnie na nasz organizm.
Ale czy desery pozbawione sacharozy mogą być nadal smaczne i zaspokajać słodkie kubki smakowe? Owszem. Najlepszy tego przykładem jest publikacja Katarzyny Biłas, która przygotowała ponad sto przepisów na smaczne, słodkie i mniej kaloryczne desery, które zawrócą Wam w głowach i żołądkach. W tych drugich szczególnie!
Autorka podzieliła swoją książkę na osiem \”rozdziałów\”, m.in. tarty, koktajle, ciastka. Z reguły do każdego przypisanych jest kilkanaście przepisów. Każda receptura opatrzona jest listą składników i notatką odnośnie połączenia ich i poddania obróbce termicznej, jeśli to konieczne, by otrzymać produkt finalny. Poszczególne opisy opatrzone są także wskazówkami co do możliwości użycia zamienników oraz informacji o kaloryczności z wyszczególnieniem zawartości tłuszczy, białka i węglowodanów oraz sugerowaną ilością porcji.

Każdemu przepisowi towarzyszy autorskie zdjęcie Katarzyny Biłas, na którego widok aż ślinka cieknie. Naprawdę. Wszystkie te desery, ciastka i praliny wyglądają nieopisanie przepysznie. Ale nie tylko wyglądają! Wraz z moimi pociechami zrealizowaliśmy część przepisów na ciastka – m.in. ciastka cytrynowe, z których my zrobiliśmy kokosanki – i smakują one wprost wybornie! Nasze eksperymenty są także dowodem na to, że bazy zaproponowane przez autorkę można dowolnie modyfikować pod swoje upodobania kulinarne albo pod to, co ma się aktualnie w domu – my mieliśmy mąkę kokosową i ani jednej cytryny.
Ponadto mając na uwadze obecną sytuację w Polsce i na świecie, przygotowywanie słodkości w domu to nie tylko możliwość zaspokojenia zachcianki na słodkie bez wychodzenia z domu, ale także niemała frajda we wspólnym kucharzeniu – bo które z dzieci nie lubi dekorować ciastek albo babeczek?
Dodam jeszcze, że na wstępie Katarzyna Biłas podrzuca czytelnikowi garść informacji o tym, czym charakteryzuje się stosowany przez nią zamiennik cukru – erytrytol, na co powinno się zwracać uwagę podczas zakupów, a także Pomocnik, niebędący niczym innym, jak ściągawką, co do gramatur.
Tak, więc jeśli nie jesteście w stanie odmówić sobie słodyczy, a marzy Wam się, by wyświetlacz na wadze pokazywał coraz mniejsze wartości, rozważnie Bez cukru, a słodkie i przekonajcie się, że można modyfikować przepisy tak, by cieszyć się słodkim smakiem, a jednoczenie nie opychać się pustymi kaloriami magazynowanymi w biodrach i brzuchu. A przy okazji pokażcie dzieciom, że domowe jest dużo smaczniejsze niż to kupne, a i czas spędzony na przygotowywaniu ciast, pralin, czy koktajli to świetna zabawa.
Gorąco polecam!
Pssst…
W wolnej chwili zajrzyjcie na Instagramie na profil autorki: @zdrowy_talerz
Michalina Foremska