\”Roślinna kuchnia rodzinna\” to drugi tom autorskiej serii Olgi Smile, \”Smile Food\”. Pierwszy tom traktował o domowym wytwórstwie zamienników nabiału. Tom drugi przedstawia pomysły na pełne, rodzinne posiłki, bazujące na wegańskich inspiracjach autorek. Jest to bowiem wspólne dzieło Olgi Smile i jej córki, Weroniki.
Książka podzielona jest według posiłków i rodzajów dań. Część przepisów to całkiem udane próby imitowania tradycyjnych dań mięsnych czy jajecznych za pomocą roślinnych zamienników. I tak oto mamy pokaźną reprezentację wegańskich \”kalafiornic\” i \”cieciornic\”, czy pomysłów na rozmaite pasty do pieczywa, zupy czy kotlety. Pomiędzy tymi tradycyjnymi daniami pojawiają się też inspiracje spoza kuchni polskiej jak choćby wegańska tortilla czy chili sin carne. A na koniec zestawienie rozmaitych pomysłów na zastąpienie mięsa wegańskimi produktami. Wszystkie okraszone stosowną fotografią.
Poza przepisami, które stanowią trzon książki, znajdziemy tu również opowieści z kuchni rodzinnej autorek. Przy okazji charakterystyki warzyw, kasz i grzybów, czytamy o rodzinnych grzybobraniach pani Olgi z dzieciństwa i osobistych upodobaniach. Ponadto każdy z przepisów zawiera komentarz obu autorek – trochę w formie rozmowy matki i córki. Całość tworzy bardzo przyjemne wrażenie, czyta się trochę jak ciepłe rozmowy przy kuchennym stole podczas gotowania obiadu.
Nie jestem weganką, jednak często korzystam z inspiracji kulinarnych Olgi Smile. Dania na podstawie jej przepisów wychodzą przepyszne. Ponadto czytając teksty autorki, nie mam wrażenia, że próbuje mnie \”nawracać\”. Jest bardzo zagłębiona w wegańskim świecie i promuje kuchnię roślinną, jednak nie jest to z jej strony ślepe podążanie za wszechobecną modą wege a owoc świadomej decyzji sprzed kilkunastu lat inspirowanej alergiami dziecka. Sam sposób przedstawiania diety roślinnej i przepisy z \”Roślinnej kuchni rodzinnej\” są zachęcające, kilka z nich już wypróbowałam i szczerze polecam. Znakomita inspiracja kulinarna i przyjemna lektura.
Iwona Ladzińska