Wszystkim miłośnikom
gotowania nie powinien być obcy portal przyslijprzepis.pl ani wydawane co
miesiąc gazetki z wybranymi przepisami przygotowanymi przez użytkowników tej
strony. Od jakiegoś czasu odpowiedzialne za te wydania wydawnictwo Burda
zaczęło wybierać przepisy najlepsze z
najlepszych, aby móc zaprezentować je w całkiem dobrze wydanych
tematycznych książkach kulinarnych np. Wyśmienite
ciasta owocowe, Wyśmienite dania z ryżu i makaronu oraz Tanie gotowanie. W moje ręce trafiło
kilka z nich, a w tym Wyśmienite dania z
jajek, które omówię w tym artykule.
Jajka królują na
polskich stołach, gdzie zazwyczaj stanowią nieocenione przystawki, jednak bez
nich nie mogłoby się udać także wiele innych potraw, w których udział jajek
jest ogromny, acz niewidoczny gołym okiem. Wyśmienite
dania z jajek pokazują, że z tego składnika można wyczarować nie tylko
ciekawe przekąski ale także dania, które z całą pewnością można uznać za
pełnoprawne, główne posiłki. Ja zdecydowałam się pójść na łatwiznę oraz
zawierzyłam moim kubkom smakowym, bo kiedy zobaczyłam przepis na pastę z
awokado i jajek od razu wpisałam ją w swój plan kulinarny. Rzeczywiście pasta
wyszła pyszna, ale nie ukrywam, że musiałam wprowadzić do przepisu kilka zmian,
według mnie dość ważnych. Po pierwsze w przepisie znajdował się majonez, który
jest zbędnym składnikiem, kiedy w grę wchodzi kremowa konsystencja owocu
awokado. Nie rozumiem też, jak można gotować używając w przepisie Vegety, jako
głównej przyprawy? Tu właśnie dochodzę do największego minusa, jaki zawiera ta
książka. Nie wiem, czy my Polacy jesteśmy nauczeni tak gotować, ale kilka
przepisów znajdujących się w tej książce wymaga wykorzystania Maggi oraz
Vegety. Z drugiej jednak strony dla tych potrafiących odnaleźć się w kuchni nie
będzie to stanowiło problemu, bowiem tak jak ja po prostu zmodyfikują je według
swoich potrzeb.
Warto wspomnieć, że
przepisy, które zawiera ta książeczka są stosunkowo proste, a przy tym niektóre
są dość nowatorskie np. bułgarskie ciasto
caprise, jajecznica ze śledziami, lody z białek i śmietanki albo placuszki z buraków i cukinii. Dla
miłośników prostych receptur na (w miarę) zdrowe i niewyszukane obiady lub
przekąski będzie to pozycja obowiązkowa. Mnie rażą zdjęcia, niekiedy kiepskiej
jakości, ale poza tym z pewnością przynajmniej jeszcze kilka razy sięgnę po
przepisy zawarte w książce Wyśmienite
dania z jajek.
Żaneta Wiśnik