Czy we współczesnych czasach istnieje osoba, która nigdy nie była na diecie? Może i tak, za to zdecydowanie należy do mniejszości. Większość z nas choć raz w życiu uznała, że przechodzi na dietę, a opcji wyboru jest naprawdę sporo od diet plaż południowych, przez posty przerywane, po diety wysokobiałkowe i nisko węglowodanowe. I to właśnie na tym ostatnim założeniu skupia się kuchnia keto, z którą miałam okazję bliżej się zapoznać dzięki książce Eweliny Podrez-Siamy „Kuchnie świata w wersji keto”.
Książka ta jest zbiorem przepisów na dania inspirowane najpopularniejszym jedzeniem z różnych stron świata. To, co wyróżnia te przepisy to tytułowa wersja keto, czyli dostosowanie przepisów do tej diety. Zawiera też wiele praktycznych informacji, pomocnych przy przygotowywaniu dań jak np. dane o zamiennikach czy jednostkach miary stosowanych przez autorkę. Na czytelników czeka ponad 100 przepisów, inspirowanych daniami z mniej i bardziej popularnych regionów świata. Całość została podzielona na 9 rozdziałów – rozdział pierwszy, czyli wstęp jest krótkim wprowadzeniem czytelnika do założeń diety ketogenicznej, natomiast kolejne zawierają już gotowe przepisy, z podziałem na kierunki geograficzne. Znajdziemy tu dania kuchni francuskiej, włoskiej, greckiej, indyjskiej, amerykańskiej. Nie zabrakło też oczywiście przepisów naszej rodzimej polskiej kuchni. Pod koniec pojawiają się dwa bardzo atrakcyjne rozdziały – jeden o potrawach z różnych zakątków świata, drugi z przepisami świątecznymi. A to wszystko z dodatkiem wielu zdjęć ukazujących omawiane potrawy.
Znajdziecie tu odpowiedzi na to, co ma do zaoferowania dieta ketogeniczna, a po przygotowaniu dań wedle przepisów dowiecie się, czy jest równie smaczna co tradycyjne potrawy. Polecam zarówno początkującym kuchrzom-amatorom, jak i tym, którzy mają już wiedzę w tym zakresie. Podsumowując – książka jest naprawdę pięknie wydana, przepisy są zrozumiałe dla każdego, więc zostaje jedynie je wypróbować.
Paula Koperczuk
Autor: Ewelina Podrez-Siama
Tytuł: Kuchnie świata w wersji Keto
Wydawnictwo: Zwierciadło
Wydanie: II
Data wydania: 2023-09-06
Kategoria: przepisy kulinarne
ISBN: 9788381325011
Liczba stron: 248