Uwielbiasz zdrową, a przy tym oryginalną i smaczną kuchnię? Jesteś otwarty na nowe doznania smakowe? Uwielbiasz gotować dla bliskich i cenisz czas spędzany przy wspólnym posiłku? Zapraszam w takim razie do stołu – “Roślinna kuchnia miłości. Gotuj, jedz, kochaj” jest tytułem idealnym dla ciebie.
Razem z autorkami będziesz celebrować obfitość roślinnych dań, których składniki nierzadko można znaleźć w przydomowym ogródku lub w pobliskim zacisznym lesie. Sięgając po ten tytuł, należy mieć koniecznie na uwadze, iż kuchnia roślinna nie musi być nudna! Wręcz przeciwnie – może być pełna niesamowitego smaku, uwodzić zapachem i rozpieszczać zmysły. A gdy wykorzystamy podane receptury do wspólnego gotowania – wówczas możemy mieć pewność, iż zapewnimy sobie niesamowite chwile bliskości, których zwieńczeniem będzie delektowanie się i smakowanie dań pełnych afrodyzjaków. W końcu jesteśmy stworzeni do życia we wspólnocie, a jedno popołudnie spędzone razem w kuchni na pewno rozsłoneczni nam pochmurny jesienny dzień.
Recenzowana książka nie jest zwykłą kulinarną publikacją, to swoista opowieść, w której znaczącą rolę przypisuje się celebracji chwili, powrotu do natury, uzyskania spokoju i wewnętrznej harmonii poprzez świadome praktykowanie wdzięczności, w końcu adoracji własnego ciała, które od narodzin, bez względu na nasze zaniedbania, dzielnie służy nam każdego dnia. Przedstawione tutaj potrawy pełnią funkcję swoistych akumulatorów, mając za zadanie “naładować” nas zdrową energią, dodać sił i witalności.
Książka podzielona jest na kilka części, w których zgodnie z tytułem danego rozdziału, znajdziemy przepisy na różnorodne smakowite i kolorowe dania. Wspólną cechą wszystkich receptur jest prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dieta roślinna, w porównaniu do tradycyjnej kuchni, jest o wiele bardziej przyjazna planecie, gdyż w znacznie mniejszym stopniu wyczerpuje zasoby naturalne i niszczy środowisko.
W publikacji znajdziemy całą feerię ciekawych przepisów – od energetycznych śniadań i słodkich, ale zdrowych deserów, po tzw. eliksiry mocy, czyli napoje pełne cennych składników odżywczych, które w naturalny sposób zaspokoją potrzeby naszego ciała.
Dopełnieniem całości są wspaniałe fotografie, które oprócz zachęcenia czytelnika do wypróbowania danego przepisu, pobudzają zmysły i zapewniają doznania estetyczne. Cała książka zresztą wydana jest w staranny i dopracowany sposób i z pewnością godnie będzie prezentować się w każdej biblioteczce.
Autorki wprost zachęcają do eksperymentowania w kuchni, nic bowiem nie zabija tak smaku i radości z kucharzenia, jak monotonia i rutyna, a książka “Roślinna kuchnia miłości. Gotuj, jedz, kochaj” stanowi wręcz bogactwo nieszablonowych receptur, zmuszając niejako do przełamywania kulinarnych przyzwyczajeń i nawyków.
Joanna Jagieła- Lewicka