Ostatnimi laty na rynkach wydawniczych na całym świecie pojawiają się książki dotyczące szeroko rozumianego żywienia, jego wpływu na zdrowie i samopoczucie człowieka. Mają one na celu uświadamiać społeczeństwo ?jak żyć?, by cieszyć się w pełni życiem.
Wydawnictwo MUZA S.A. wypuściło na rynek książkę Vanessy Bedja?-Haddad – francuskiej dietetyczki, specjalistki ds. żywienia oraz trenerki w jednym. W Digestfood autorka omawia poszczególne \”części\” układu trawiennego z naciskiem na sam proces trawienia, czyli co, gdzie jest trawione i przyswajane przez organizm. I tak po zapoznaniu się z naszym układem trawiennym przechodzimy do innych zagadnień. Vanessa Bedja?-Haddad zarysowuje tematykę alergii i nietolerancji pokarmowych, a także sposoby na radzenie sobie z problemami trawiennymi, m.in. wzdęciami, zgagą i refluksem. Oczywiście nie może zabraknąć informacji o zapotrzebowaniu na makro- i mikroelementy, których brak powoduje bardzo często problemy trawienne.
Vanessa Bedja?-Haddad każdorazowo podkreśla, że w zdrowe żywienie to przede wszystkim rozsądek. Zatem nie ma konieczności na przechodzenie na restrykcyjną dietę, czy eliminację poszczególnych produktów z naszych diet (o ile nie zaleci tego lekarz). Autorka przypomina również, że bardzo istotnym jest spożywanie 4-5 posiłków o stałych porach, co nie tylko przekłada się na utrzymanie wagi (lub chudnięcie), ale oddziałuje pozytywnie na układ trawienny i zapobiega nieprzyjemnością z jego strony.
Do tego Vanessa Bedja?-Haddad dołącza kilkadziesiąt przepisów na lekkie przekąski, dania główne i desery, których zdjęcia zachęcają do natychmiastowego ich przetestowania. Dając tym samym argument ku temu, że lekkie i zdrowe potrawy poza tym, że dostarczą naszym organizmom masę dobrej energii, witamin i składników odżywczych, nadal mogą być smaczne i cieszyć oko każdego z nas.
Podsumowując: Digestfood to książka, która otwiera drzwi do poznania naszego organizmu. Tego, jak funkcjonuje i co możemy zrobić my, by wspomóc jego działania, a tym samym poprawić nasze samopoczucie.
Publikację tę potraktujcie jako wstęp do tematu trawienia i zdrowego żywienia i rozwijajcie go w oparciu o bardziej fachowe publikacje i konsultacje z dietetykami i lekarzami.
Polecam!
Michalina Foremska